Home

Spin- en vilt-wol “De Wolplantage” Apeldoorn

Levering van schapenwol en andere materialen voor spinnen, vilten, poppenhaar en andere toepassingen.

Wat is de wolplantage?

De wolplantage is mijn uit de hand gelopen hobby. Hoewel het iets groter is geworden dan gedacht staat de hobby echter nog steeds voorop.

De ervaringen die ik heb opgedaan met het spinnen en vilten van diverse soorten wol wil ik graag met anderen delen. Het streven is om diverse spin en viltmaterialen aan te bieden zodat andere hobbyisten van mijn ervaringen kunnen profiteren.

Bij diverse kleine fokkers koop ik ruwe wol op van verschillende schapenrassen die ik vervolgens ga uitproberen. Is het goed spinbaar, vervilt het makkelijk of juist niet en neemt het goed verf aan?

De ruwe wol wordt door mij uitgezocht. Slechte wol en korte stukjes worden verwijderd. Ook de stukken die vervuild zijn door uitwerpselen, hooi en stro worden uit de vacht gehaald.

Ook bezit ik zelf enkele angorageiten die mij mohair leveren en voor de levering van zachte angorawol geef ik onderdak aan enkel angorakonijnen.

Voor de mensen die liever met gewassen en gekaarde wol spinnen of vilten heb ik ook een hoeveelheid wol van diverse soorten deze bewerkingen gegeven.

Door mijn ruime ervaring kan ik beginnende en ervaren spinsters en viltsters van advies dienen bij de aankoop van materialen voor hun hobby.

Hoe is het zo gekomen?

Toen ik ongeveer 18/19 jaar oud was heeft mijn moeder mij spinnen geleerd. Dit was in de jaren 70, toen spinnen een regelrechte hit was. Mijn moeder had als jong meisje in de oorlog veel gesponnen en het spinnewiel stond nog bij haar moeder op zolder . De eerste wol verkreeg ik door alle plukjes die op het prikkeldraad bij de schapenwei waren achtergebleven te verzamelen.

Van deze wol heb ik, nadat ik het knalrood had geverfd, een mooie stevige muts gebreid.

Dit smaakte naar meer en ik ben er toen ook toe overgegaan om schapenvachten te kopen om meer te kunnen spinnen en breien. Ook toen de spinkoorts in Nederland weer wat gezakt was ben ik blijven spinnen. Het materiaal zelf ging mij ook steeds meer interesseren.

Na enige jaren mee gedaan te hebben met de Nederlandse kampioenschappen wolspinnen, ben ik in 2004 Nederlands kampioen wolspinnen geworden. Sinds 2007 maak ik deel uit van de jury van dit jaarlijkse evenement. Vanuit mijn interesse voor wol ben ik ook actief geworden met vilten. Hierbij leg ik me met name toe op het vervaardigen van kledingstukken, kinderslofjes en tassen.